Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών

 

Ποδηλατοβόλτα Παρασκευής


Ελάτε να ποδηλατήσουμε παρέα στη βραδινή Θεσσαλονίκη.

Συγκέντρωση στις 8 το βράδυ στην Πλατεία Αριστοτέλους.

29/03/2024 / 22/03/2024 / 15/03/2024 / 08/03/2024 / 23/02/2024

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Α Χ Ε Π Α

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ  ΔΟΤΩΝ

Το αίμα και τα προϊόντα του (συμπυκνωμένα ερυθρά, αιμοπετάλια και πλάσμα) αποτελεί το σπουδαιότερο βιολογικό υγρό. Οι ανάγκες για αίμα συνεχώς αυξάνονται, ενώ η παραγωγή του με τεχνικά μέσα είναι προς το παρόν αδύνατη. Μοναδική λοιπόν πηγή αποτελεί ο άνθρωπος.

   Η αιμοδοσία ολικού αίματος είναι μια διαδικασία απλή, σχετικά ανώδυνη και γρήγορη (περίπου 10 λεπτά) και από αυτήν μπορούμε να παρασκευάσουμε μία μονάδα συμπυκνωμένων ερυθρών, μία μονάδα αιμοπεταλίων και μία μονάδα πλάσματος (FFP) και να εξυπηρετήσουμε τρείς διαφορετικούς ασθενείς.

Περισσότερο χρόνο διαρκεί η αιμοδοσία αφαίρεσης αιμοπεταλίων (αιμοπεταλιαφαίρεση), κατά την οποία ο δότης συνδέεται με ειδικό μηχάνημα  και προσφέρει μόνο αιμοπετάλια (ποσότητα που ισοδυναμεί με 5 απλές μονάδες αιμοπεταλίων). Γίνονται δεκτοί δότες που έχουν ήδη προσφέρει ολικό αίμα, έστω και μία φορά, χωρίς σύμβαμα.

  

  Ο κάθε υποψήφιος αιμοδότης, για να κριθεί κατάλληλος να προσφέρει αίμα, χρειάζεται να περάσει μία διαδικασία. Η επιλογή ή απόρριψη του υποψήφιου δότη αποβλέπει στη διαφύλαξη της υγείας του, αλλά και στην εξασφάλιση της ποιότητας και της μέγιστης ασφάλειας του αίματος και των προϊόντων του για τον ασθενή. Η διαδικασία διαλογής περιλαμβάνει:

  • Συμπλήρωση του ερωτηματολογίου που πρέπει να γίνεται με ειλικρίνεια  και να υπογράφεται από τον υποψήφιο δότη
  • Εμπιστευτική συνέντευξη με εκπαιδευμένο προσωπικό (χωρίς να μπορούν να ακούσουν τρίτα πρόσωπα)

  Το προσωπικό εξηγεί με σαφήνεια αν υπάρχει λόγος  προσωρινού ή μόνιμου αποκλεισμού του υποψήφιου αιμοδότη.

 

   Ο αιμοδότης πρέπει να γνωρίζει ότι όλες οι μονάδες αίματος ή προϊόντα αφαίρεσης ελέγχονται υποχρεωτικά για τα κυριότερα νοσήματα που μεταδίδονται με το αίμα και συγκεκριμένα για Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C, AIDS, HTLV και Σύφιλη. Ωστόσο, επειδή για κάθε ένα από αυτά τα νοσήματα  σε διάστημα (που ονομάζεται «παράθυρο») μερικών ημερών έως πολλών εβδομάδων μετά τη μόλυνση ο έλεγχος αποβαίνει αρνητικός  αν και ο δότης είναι μολυσματικός,  η ειλικρίνεια του δότη είναι το μόνο που διασφαλίζει την ασφάλεια του αίματος. Για τους παραπάνω λόγους, όποιος είχε κάποια ύποπτη επαφή το τελευταίο  εξάμηνο, πρέπει να το αναφέρει ή τουλάχιστον να αυτοαποκλειστεί.

 

   Στους υποψήφιους δότες αιμοπεταλιαφαίρεσης, προηγείται λήψη δείγματος  αίματος για έλεγχο και εφόσον ο προκαταρκτικός  έλεγχος είναι αρνητικός, ακολουθεί η διαδικασία κατόπιν καθορισμού ραντεβού από το υπεύθυνο άτομο του Κέντρου.

 

  Αν ο εργαστηριακός έλεγχος δείξει κάποιο θετικό ή αμφίβολο αποτέλεσμα, η Υπηρεσία Αιμοδοσίας πληροφορεί τον αιμοδότη τηλεφωνικά ή ταχυδρομικά και ζητά νέο δείγμα αίματος. Σας διαβεβαιώνουμε ότι ποτέ δεν γίνεται αποκάλυψη της ταυτότητας του δότη, γνωστοποίηση πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της υγείας του και των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων σε τρίτους.

   Ο υποψήφιος δότης μπορεί να αλλάξει γνώμη πριν προχωρήσει η διαδικασία της αιμοληψίας και να αποχωρήσει ή να αυτοαποκλειστεί  χωρίς ντροπή ή δυσφορία.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΙΜΑ

 

Αίμα  μπορεί να δώσει κάθε υγιές άτομο, ηλικίας 18-65 ετών, αρκεί:

  • Να έχει φυσιολογική όψη, ήρεμη ψυχολογία,  αρτηριακή πίεση και σφύξεις εντός αποδεκτών ορίων, περιοχές  φλεβοκέντησης χωρίς δερματικές βλάβες  και να αισθάνεται τελείως καλά την ώρα της αιμοδοσίας
  • Αν έλθει πρωϊ, να έχει λάβει ελαφρύ πρωινό (όχι λιπαρό) και άφθονα υγρά (2-3 ποτήρια)
  • Nα έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από μεσημεριανό γεύμα, αν έλθει απόγευμα
  • Να είναι ξεκούραστος  και να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 6 ώρες την προηγούμενη νύχτα
  • Να μην έχει καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά το προηγούμενο βράδυ
  • Να μην έχει σοβαρά χρόνια προβλήματα (από το καρδιαγγειακό σύστημα, τους νεφρούς κλπ)   
  • Να μην έχει αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση, ινσουλινοθεραπευόμενο σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρές αλλεργίες, αυτοάνοσα νοσήματα κ.λ.π. και να μην παίρνει φάρμακα για άλλα χρόνια προβλήματα υγείας
  • Να μην έχει ή είχε τις τελευταίες δύο εβδομάδες συμπτώματα λοίμωξης  (βήχα, καταρροή, εμπύρετο, διάρροια, πονόλαιμο κ.λ.π. λόγω ίωσης ή από μικρόβιο) ούτε να έχει στο περιβάλλον του άτομο με τέτοια συμπτώματα
  • Να μην έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, βιοψία κλπ. το τελευταίο τετράμηνο
  • Οι γυναίκες να μην έχουν έμμηνο ρύση την ημέρα της αιμοδοσίας ή εγκυμοσύνη το τελευταίο εξάμηνο

   

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΑΙΜΟΔΟΤΟΥΝ:  Όσοι έχουν διαμείνει στη Μεγάλη Βρετανία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από το 1980 έως το 1996  και όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

 

        ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ:

  • Πρέπει να παραμείνετε για λίγο ξαπλωμένος στην πολυθρόνα αιμοδοσίας και μετά να παραμείνετε στο σαλόνι, όπου θα σας προσφερθούν χυμός και μπισκότα.
  • Μη φύγετε αν δεν αισθάνεστε τελείως καλά και αν δεν έχετε διαβάσει προηγουμένως τις απαραίτητες συμβουλές μας προς τους αιμοδότες.

 

 

ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΑΠΟΡΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ.